Spa Valley Hideaway



A rash decision to have a row of Leylandii trees removed was the catalyst for the client to seek my help in the development of the garden. Occupying a commanding setting overlooking the Spa Valley in Royal Tunbridge Wells, Kent, the tree removal had unexpectedly opened up the unfortunate view of the neighbours’ house, thus completely dominating the otherwise enviable view.  The garden was already set out in various terraces down the hillside that incorporated a pool, a tennis court and open lawns. My solution was to reinforce these linear bands across the site whilst creating more intimate entertaining spaces surrounded with plants. The neighbours’ house was subtly screened with avenues of trees on different levels, under planted with bold drift of perennials, grasses and shrubs. The awkward lawn areas around the pool and the tennis court were replaced with banks of planting that created the perfect foreground to the stunning views across the Valley.